8 800 550 81 19

Конкурсная работа "Урок – презентация "Canning food and business letter""
Дата размещения 30.10.2014
Название работы: "Урок – презентация "Canning food and business letter""
Ключевые слова:

227
0
NAN

Урок – презентация: “Canning food and business letter”

Учебная дисциплина: английский язык

Преподаватель: Добрынина Н.В.

3курс, специальность «Коммерция (по отраслям)»

 

Цель и задачи урока:

Цель урока: обучение монологической и диалогической речи на основе тематической лексики.

Развивающая цель урока: развитие коммуникативных навыков, развитие познавательных и творческих способностей студентов, умение выделять главное, существенное в изучаемом материале.

Воспитательная цель урока: воспитание интереса к выбранной профессии.

Задачи урока:

Дидактические задачи: 1) формирование навыков коммуникативной культуры; 2) развитие культуры монологических высказываний, формирование навыка восприятия и понимания английской речи, предъявляемой в презентации; 3) тренинг практических навыков, полученных на занятиях по грамматической теме.

Развивающие задачи: 1) развитие памяти, внимания, воображения; 2) формирование и развитие учебно-интеллектуальных умений и навыков (анализ, систематизация, логика); 3) развитие учебно-информационных умений и навыков (говорение).

Воспитательные задачи: 1) воспитание культуры мышления, общения и поведения; 2) расширение кругозора студентов; 3) развитие интереса к выбранной профессии и применение на практике своих знаний по английскому языку.

Тип урока: комбинированный

Форма урока: презентация

Межпредметные связи: Товароведение, история, экономика.

Оборудование: компьютер, интерактивная доска.

Содержание урока

1

Организационный момент

2 мин.

2

Мотивация учебной деятельности: сообщение темы, задач и целей и хода урока.

2-3 мин.

3

Фонетическая зарядка

5 мин.

4

Речевая зарядка (Warming up) по устной теме урока

5 мин.

5

Работа с вопросами

10 мин.

6

Проверка домашнего задания - презинтации

- консервирование для людей всех возрастов

- консервирование для детей

- консервирование для животных

- консервирование необычных продуктов

- выставка скульптур из консервных банок

15 мин.

7

Ответы на вопросы по презентации

5 мин.

8

Диалоги:

- разговор по телефону менеджера по продажам с директором

- обсуждение условий менеджера с директором

 

10 мин.

9

Ответы на вопросы по диалогам

5 мин

10

Объяснение нового материала

10 мин

11

Письменное задание (написание делового письма)

10 мин.

12

Подведение итогов

2 мин.

 

 

 

 

 

 

 

Ход урока

  1. Орг. момент. Приветствие преподавателя.

Hello! I’m glad to see you. Who is absent today? What date is it today?

  1. Сообщение темы, задач и цели урока.

Today we’re going to speak about food and especially canning food. We try to sum up all information about the history of canning, the process of canning and the kinds of canning food. We’ll revise the poem about food. Repeat the words, play with the questions and listen to your presentations. And the next part of our lesson will be business letter: its peculiarities and we’ll try to write your own business letters. Let’s begin our work.

  1. Фонетическая зарядка.

Let’s do our phonetic drill. Read our poem all together.

Taste of food

In food is a certain quality of taste,

May they abstain and be erased.

For food manages my godly life,

Just as the fish manage with strife.

 

Words:

Abstain – воздерживаться

To be erased – быть стертым, быть вычеркнутым

To manage – управлять

Godly – благочестивый

Strife – спор, борьба

 

  1. Warming up (разогрев) – активизация лексических навыков.

Read the words after the teacher. Then let’s translate them from E-R, from R-E.

Decay – распад, гниение

Yeast – дрожжи

Mould – плесень

Can – жестяная банка

To deteriorate – разрушать

Storage – хранение

To immerse – погружать

To hammer – вбивать

Cork – пробка

To reward – награждать

Troop – войско

Profitable – выгодный

To seal – герметически закрывать

To destroy – разрушать

Crop – сбор урожая

Proximity -близость

Raw – сырой

To trim – отделывать

Immersion – погружение

Boiling – кипячение

To remove – удалять

To subject – подвергать

To prevent – избегать

Dispatch – отправлять

Glass jar – стеклянная банка

Metal container – металлический контейнер

Meat:

Beef – говядина

Turkey – индейка

Chicken - цыпленок

Pork –свинина

Veal – телятина

Vegetables:

Potato – картофель

Cabbage – капуста

Carrot – морковь

Marrow – кабачок

Tomato –помидор

Cucumber – огурец

Pumpkin – тыква

Olive -оливка

Fruits:

Apple – яблоко

Peach – персик

Banana – банан

Plum – слива

Apricot – абрикос

Pear – груша

 

  1. Let’s play. Let’s answer to my questions:
  1. Why doesn’t food keep for a long time?
  2. What can destroy all the infections?
  3. Why doesn’t the canned food deteriorate during the storage?
  4. Do you need any chemical preservatives in canned food?
  5. What products can be canned?
  6. In what can you put the products for canning process? (glass jar, metal container, can)
  7. How can you divide the canned food? (People of all ages, children, pets)
  8. Who discovered the process of canning?

 

6. Let’s listen about Nicolas Appert.

Nicolas Appert was a Frenchman, who discovered the principle of canning. It was in 1809. He cooked food in wide necked glass bottles and immersed them in hot water and then hammered it hermetically with corks. He made his discovery for Napoleon’s troops, because they had distant campaigns for a long time. Also he got 12000 for his discovery.

      7. I’d like to ask you: How many stages are there in the canning process? (6 stages)

What are they?

What is the first stage? (One student is telling about it)

What is the second stage?

What is the third one?

What is the fourth?

What is the fifth?

What is the last?

 

Good! And now let’s do the small exercise. Put the stages of the process of canning in the right order.

  1. blanching
  2. preparing the raw food
  3. labeling and packing
  4. sterilizing
  5. filling and sealing cans
  6. cooling

 

8 Проверка домашнего задания

Now let’s check up your home task. It was: to prepare the presentations about canned food from the point of sale’s manager. But we need the interpreter.

The first presentation about the canned food for people of all ages:

The canning process was developed to preserve food safely for a long time. Once a food is packed into a can, the can is heated to a temperature extreme which kills all known microorganisms. Modern process of preparing can ensure you that the canned food that reaches the market is the safest product for the customer.

Also you can canned your own fruits and vegetables which you grow. And I think you do this. It is necessary to mention that some canned food is very useful 1/2 cup of Canned Pumpkin, for example, contains over 600% of the Recommended Daily Intake of vitamin A, while the same amount of fresh pumpkin has only 143%. Other foods like canned beans have higher fiber content, and canned tomatoes contain higher quantities of lycopene, an essential phytochemical, than fresh tomatoes. Canning may help you save money and eat variety of fruits and vegetables all year-round . We have canned tomatoes, olives, cucumbers, meat, fish (all kinds) and others. So buy canned products they help you to save money and to eat high quality products all year round.

The second presentation about the canned food for babies:

Canning food can help babies to get all necessary proteins, lipids, minerals and vitamins which are necessary for their health, grown up normally, to develop their muscles, to provide fuel for their brains, to have good teeth and strong bones. They can get these from meat, cereals, potatoes, fruits, vegetables, milk and etc. The fruits and vegetables are from good ecology regions and they don’t contain pesticides and other chemicals. All products for children are controlled. The products are balanced according to the age of baby. You can buy canned fruits (apples, plums and others), vegetables (potato, cabbage, with different cereals), all kinds of meat (pork, chicken, turkey). Only pay attention to the date of producing and the conditions of storage.

The third presentation about the canned food for pets:

The meat is mixed with grains, vitamin and mineral supplements, and water and all the ingredients are cooked together at a specific temperature which will yield the desired final consistency. All these ingredients are necessary for your pet. The food in can is sterilized under the high temperature. The temperature during the process of sterilizing can be 116 degrees above zero in the can for 60-90 minutes, so bacteria is killed. That is why the food in cans is safety and very useful and necessary for your pet. Also you can see the date on the top of the can when was it produced. And the label of the company which produced it. So such canned food contains all necessary ingredients for your pets from early period of his life up to the eldest years. We have canned food for dogs and cats for all ages.

  1. Also you had task to prepare the dialogues:

 

  1. The manager of canned company phones to the director of supermarket “Krasnuy Jar”.

+ Hello! May I speak to the director Sidorov?

  • Hello! I’m listening to you.

+ My name is Ivanov. I’m a sale’s manager of canned company. We’d like to suggest you our products.

  • It’s nice. What is the kind of product?

+ It’s canned food for little children. We’d like to suggest canned fruits and different kinds of meat.

  • It’s very nice. Let’s meet tomorrow at 12 o’clock and discuss the terms of delivering. Bye.

+ OK. Let’s meet. Bye.

 

  1. The manager discusses the terms with the director:

+ Hello! I’m glad to see you. I’m the sale’s manager Ivanov.

  • Hello! Nice to meet you. I’m Sidorov – the director. Let’s talk about our business.

+ Ok. I’d like to show you our price list.

  • Very nice. But I see that the price is rather high.

+ Oh, yes. But it is the reduced price.

  • And what about sliding price.

+ It’s 10% low.

  • Good. Let’s sign the contract tomorrow. Bye

+ Ok. See you tomorrow. Bye.

 

  1. And now I’d like to show you some photos of unusual canned food. (Presentation)

Rich people, very rich from high society prefer to order such canned products. It’s like modern fashion among rich people.

Look! They order canned food of: ants eggs (муравьиные яйца), powered horse milk (сухое лошадиное молоко), mole crickets (сверчки), potted possum sauce (соус из опоссума), whole baby conch (целые детеныши молюска), want bug (жук), rattlesnake (smoked) (копченая гремучая змея), alligator, reindeer pate (паштет из северного оленя).

 

  1. And now let’s see what people can do out of tins and cans. There are some photos from special exhibition. (Presentation)
  2.  The next part of the lesson is business letter. How to write correctly such kind of letter. You know how to right a resume. And now let’s see the rules of writing such letters.

 

Образец делового письма:

Ms Smirnova

ABC-company

Office 2002, Entrance 1B

Lenina Street

Krasnojarsk

RUSSIA                                  

 

 

   20 November 2010

 

Dear Mrs Smirnova

We are pleased to receive your order no. 202 dated 1st October 2010. We already work with your order. We will inform you when the consignment (партия товара) is ready for delivery (доставка).

Please do not hesitate to contact us (обращайтесь к нам не раздумывая) if you require further information.

We thank you and look forward to being of service to you in future.

                                                                       Yours sincerely,

                                                                       Tomas Green

                                                                       Managing Director

Rules:

  1. no new paragraph;
  2. left corner – name of a person and a company;
  3. date – three lines below;
  4. text – central part of the letter;
  5. the beginning – “I’m writing to you to …”;
  6. the end – “Thank you for your prompt help…”,

                     “Yours sincerely” – you know the name,

                  “Yours faithfully” – you don’t know the name;

  1. the author’s name – four lines below.

 

Standard phrases which necessary to know:

 

Let’s read them after me all together.

 

1. Обращение

Dear Sirs, Dear Sir or Madam

(если вам не известно имя адресата)

Dear Mr, Mrs, Miss or Ms

(если вам известно имя адресата; в том случае когда вы не знаете семейное положение женщины следует писать Ms, грубой ошибкой является использование фразы “Mrs or Miss”)

Dear Frank,

(В обращении к знакомому человеку)

2. Вступление, предыдущее общение.

Thank you for your e-mail of (date)…

Спасибо за ваше письмо от (числа)

Further to your last e-mail…

Отвечая на ваше письмо…

I apologise for not getting in contact with you before now…

Я прошу прощения, что до сих пор не написал вам…

Thank you for your letter of the 5th of March.

Спасибо за ваше письмо от 5 Марта

With reference to your letter of 23rd March

Относительно вашего письма от 23 Марта

With reference to your advertisement in «The Times»

Относительно вашей рекламы в Таймс

3. Указание причин написания письма

I am writing to enquire about

Я пишу вам, чтобы узнать…

I am writing to apologise for

Я пишу вам, чтобы извиниться за…

I am writing to confirm

Я пишу вам, что бы подтвердить…

I am writing in connection with

Я пишу вам в связи с …

We would like to point out that…

Мы хотели бы обратить ваше внимание на ...

4. Просьба

Could you possibly…

Не могли бы вы…

I would be grateful if you could …

Я был бы признателен вам, если бы вы ...

I would like to receive

Я бы хотел получить……

Please could you send me…

Не могли бы вы выслать мне…

5. Соглашение с условиями.

I would be delighted to …

Я был бы рад ...

I would be happy to

Я был бы счастлив…

I would be glad to

Я был бы рад…

6. Сообщение плохих новостей

Unfortunately …

К сожалению…

I am afraid that …

Боюсь, что…

I am sorry to inform you that

Мне тяжело сообщать вам, но …

We regret to inform you that…

К сожалению, мы вынуждены сообщить вам о…

7. Приложение к письму дополнительных материалов

We are pleased to enclose ...

Мы с удовольствием вкладываем…

Attached you will find ...

В прикрепленном файле вы найдете...

We enclose ...

Мы прилагаем…

Please find attached (for e-mails)

Вы найдете прикрепленный файл…

8. Высказывание благодарности за проявленный интерес.

Thank you for your letter of

Спасибо за ваше письмо

Thank you for enquiring

Спасибо за проявленный интерес…

We would like to thank you for your letter of ...

Мы хотели бы поблагодарить вас за…

9. Переход к другой теме.

We would also like to inform you ...

Мы так же хотели бы сообщить вам о…

Regarding your question about ...

Относительно вашего вопроса о…

In answer to your question (enquiry) about ...

В ответ на ваш вопрос о…

I also wonder if…

Меня также интересует…

10. Дополнительные вопросы.

I am a little unsure about…

Я немного не уверен в …

I do not fully understand what…

Я не до конца понял…

Could you possibly explain…

Не могли бы вы объяснить…

11. Передача информации

I’m writing to let you know that…

Я пишу, чтобы сообщить о …

We are able to confirm to you…

Мы можем подтвердить …

I am delighted to tell you that…

Мы с удовольствие сообщаем о …

We regret to inform you that…

К сожалению, мы вынуждены сообщить вам о…

12. Предложение своей помощи

Would you like me to…?

Могу ли я (сделать)…?

If you wish, I would be happy to…

Если хотите, я с радостью…

Let me know whether you would like me to…

Сообщите, если вам понадобится моя помощь.

13. Напоминание о намеченной встрече или ожидание ответа

I look forward to ...

Я с нетерпением жду,

hearing from you soon

когда смогу снова услышать вас

meeting you next Tuesday

встречи с вами в следующий Вторник

seeing you next Thursday

встречи с вами в Четверг

14. Подпись

Kind regards,

С уважением…

Yours faithfully,

Искренне Ваш, (если имя человека Вам не известно)

Yours sincerely,

(если имя Вам известно)

 

 

What modal verbs do you know?

What are their equivalents?

Find the model verbs in phrases from business letters:

We should be pleased if you could arrange…- мы были бы рабы если бы вы смогли прислать…

We may test the suitability … - мы могли проверить пригодность…

We regret to inform you that we cannot make use of … - С сожалением сообщаем вам, что мы не можем воспользоваться вашим…

According to your quotation, delivery can be made in 8-10 weeks… - Согласно вашему предложению, поставка может быть осуществлена через 8-10 недель…

We are confident that we will be able to compensate you for the loss of this order … - Мы уверены, что можем компенсировать вам потери от вашего заказа…

… so we can prepare a detailed proposal. -  …итак мы могли подготовить детальное предложение.

 

  1. And let’s divide into three groups and your task will be to write three letters:
  1. Letter – order. You should make up an order of canned fish which was produced in Kaliningrad fish canning plant.
  2. Letter – refuse. You should refuse from canned fish.
  3. Letter – asking price list and the sample of goods (образец товара)
  1. Home task: to write your own letter

Библиографический список

  1. Анохина, И.Г. Англо-русский коммерческий словарь-справочник. Более 20000 слов/ И.Г. Анохина.-М.: Моби, 1992.-432с.
  2. Агабекян, И.П. Английский для менеджеров/ И.П. Агабекян. – Ростов-на-Дону: Феникс, 2004.-320с.
  3. Баханова, И.Ю. Английский язык. Большой справочник для школьников и поступающих в вузы/ И.Ю. Баханова, Н.В.Береговая. – М.:Дрофа, 1999.-222с.
  4. Базанова, Е.М. Английский язык 350 текстов, диалогов и упражнений по английскому языку для развития навыков устной речи. М.: Дрофа, 2000.-478с.
  5. Вайсбурд, М.Л. Обучение пониманию иноязычного текста при чтении как поисковой деятельности/ М.Л. Вайсбурд, С.А. Блохина// Иностранные языки в школе. – 1997. - №1. С. 20-23
  6. Голицынский, Ю.Б. Грамматика английского языка. Сборник упражнений для средней школы. – СПб.: КАРО, 2003.-192с.
  7. Дарская, В.Г. Новый деловой английский/ В.Г. Дарская, Л.В. Журавченко, Л.А. Лясецкая.-М.: Вече, 2005.-672с.
  8. Колкер, Я.М. Практическая методика обучения иностранному языку: Учебное пособие/Я.М. Колкер, Е.С. Устинова, Т.Н. Еналиева. – М.: Издательский центр «Академия», 2001.-264с.
  9. Музланова, Е.С. Тесты. Английский язык. Учебно-методическое пособие.10-11 классы/ Е.С. Музланова, Е.И. Кисунько.- М.: Астрель, 2003.- 173с.
  10. Пивовар, А.Г. Большой финансово-экономический словарь/А.Г. Пивовар. – М.: Экзамен, 2000.- 1064с.
  11. Родина, И.О. 1000 упражнений и заданий по английскому языку/ И.О. Родина, Т.М. Пименова. – М.: Астрель, 2000.- 170с.




Авторские публикации

Все работы

Методическое пособие для внеаудиторной самостоятельной работы студентов по дисциплине "Художественное оформление рекламы"

Методические указания для студентов по проведению практических занятий ПМ. 1 Контроль и пусконаладка технологических процессов судостроительного производства

Росметод 2020